Omega-3

iskaldt lofoten

Acizii grași esențiali

Acizii grași sunt vitali pentru organismul uman întrucât ei formează membrana fiecărei celule din corp. Unele categorii de acizi grași sunt produse chiar de către organismul nostru, în timp ce alte grupe pot fi obținute doar din alimentație. Această ultimă grupă este denumită EFA (essential fatty acids – acizi grași esențiali) deoarece este foarte important să fie incluși în dieta zilnică pentru a avea un organism sănătos.

Există 2 categorii de EFA:

  • Omega-6 -> în dieta modernă se regăsesc numeroase surse de Omega-6 (semințe, nuci, uleiuri vegetale etc.), prin urmare rareori este nevoie de o suplimentare zilnică
  • Omega-3 -> în contrast, dieta modernă are un deficit major de Omega-3 din pește (consumul de pește a scăzut semnificativ). De aceea, este esențial să ne asigurăm că îi dăm organismului Omega-3 în cantitate suficientă.

Omega-3 din pește

Omega-3 poate fi obținut în 2 moduri: Omega-3 sintetic, obținut în fabrică (cu lanț scurt) și Omega-3 natural, din mări și oceane (cu lanț lung). Omega-3 sintetic nu are aceleași efecte documentate comparativ cu cel natural, din simplul motiv că el nu conține DHA și EPA (trebuie convertit în DHA și EPA în organism, proces care ia timp și este ineficient). În schimb, Omega-3 natural este o sursă importantă de DHA și EPA.

Cele mai importante surse de Omega-3 natural:

  • pește de apă rece (somon, sardine, hering, anșoa, macrou)
  • ficat de pește (în special cod)

DHA și EPA

Omega-3 natural din pește este o sursă bogată de DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapetaenoic) – cei mai importanți acizi grași din familia Omega-3, întrucât creează legături între celulele din întregul corp și pentru componente cheie ale creierului, inimii etc.

În ultimele decenii s-au publicat multe articole științifice, demonstrându-se rolul DHA și EPA în funcții vitale cum ar fi: funcția cerebrală, circulație, sistem nervos central, vedere etc.

Trigliceride naturale

Omega-3 poate avea 3 forme: trigliceride, fosfolipide și etil-ester. Trigliceridele (pește) și fosfolipidele (plancton) sunt naturale, în timp ce etil-esterul este o formă sintetică, nu există ca atare în natură.

Toate produsele Möller’s conțin Omega-3 în stare naturală – trigliceride.

Mollers Abonare News