Pentru Profesioniști

PENTRU PROFESIONIȘTI

Pentru a primi studiile in extenso, vă rugăm să ne trimiteți mail la adresa: office@pharmabrands.ro.

GRAVIDE/ FEMEI CARE ALĂPTEAZĂ

Effects of fish-oil and folate supplementation of pregnant women on maternal and foetal plasma concentrations of DHA and EPA: a European randomized multicenter trial

Autori: Krauss – Etschmann, Susanne et al

Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition

An: 2007

Produs: Ulei de pește (5 g DHA; 0,15 g EPA), 400 μg MTHF

Număr subiecți: 311 gravide, din săptămâna 22 -> naștere

Concluzie: Uleiul de pește a crescut semnificativ nivelul maternal de DHA și EPA. De asemenea, a crescut nivelul de DHA din cordonul ombilical. Astfel, se îmbunătățește semnificativ nivelul n-3 LC-PUFA fetal și se completează rezerva maternă.

CONSENSUS STATEMENT – Dietary fat intakes for pregnant and lactating women Perinatal Lipid Intake Working Group

Autori: Koletzko, Berthold et al

Unde a fost publicat: British Journal of Nutrition

An: 2007

Produs: Cel puțin 200 mg DHA/ zi

Concluzie: Prematuri -> administrarea zilnică de DHA reduce riscul nașterii premature înainte de săptămâna 34 cu 31% pentru sarcinile normale și cu 61% pentru sarcinile cu risc. 
Pentru făt -> efecte benefice în dezvoltarea acuității vizuale, funcției cognitive și atenției, calității somnului, activității motorii spontane, creșterea imunității etc. 
Pentru femeile care alăptează -> administrarea zilnică de DHA crește conținutul de acizi grași ai laptelui matern cu până la 2%. 

Maternal Supplementation with very long chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age

Autori: Helland, Ingrid B. et al

Unde a fost publicat: Pediatrics 111(1)

An: 2003

Produs: CLO 10 ml / ulei de porumb 10 ml / zi

Număr subiecți: 590 gravide, săptămâna 18 -> 3 luni după naștere

Concluzie: Copiii născuți de mamele care au luat CLO în timpul sarcinii și alăptării au un IQ mai mare la vârsta de 4 ani (o medie de 4,1 puncte în plus).

Similar effects on infants of n-3 and n-6 Fatty Acids Supplementation to Pregnant and Lactating Women

Autori: Helland, Ingrid B. et al

Unde a fost publicat: Pediatrics 108(5)

An: 2001

Produs: CLO 10 ml / ulei de porumb 10 ml / zi

Număr subiecți: 590 gravide, săptămâna 17-19 -> 3 luni după naștere

Concluzie: Studiul confirmă faptul că nivelul DHA influențează perioada gestațională și maturizarea cerebrală a fătului.

Improved Cognitive Development Among Preterm Infants Attributable to Early Supplementation of Human Milk With DHA and AA

Autori: SUGARI Henriksen, Christine et al

Unde a fost publicat: Pediatrics 121(6)

An: 2008

Produs: 32 mg DHA, 31 mg AA per 100 ml lapte

Număr subiecți: 141 sugari cu greutatea la naștere < 1,500 g

Concluzie: Suplimentarea cu DHA și AA a copiilor prematuri a fost asociată cu o memorie mai bună și scor mai mare de rezolvare a problemelor la 6 luni.

Is DHA, a n-3 long-chain PUFA, required for development of normal brain function? An overview of evidence from cognitive and behavioural tests in humans and animals

Intake Working Group

Autori: McCann, Joyce C. and Ames, Bruce N.

Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition

An: 2005

Studii: 50 de studii evaluate

Concluzie: Evaluarea concluzionează că există o legătură cauzală între concentrația DHA a creierului în perioada perinatală și performanța cognitivă și comportamentală ulterioară.

Use of CLO during the 1st year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study

Autori: Stene, Lars C. and Joner, Geir

Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition

An: 2003

Produs: CLO

Număr subiecți: 545 copii cu diabet tip 1 și 1,668 subiecți din rândul populație

Concluzie: Administrarea de CLO în primul an de viață a fost asociată cu risc semnificativ scăzut de diabet tip 1.

A randomized trial of visual attention of preterm infants DHA fed until 2 months

Autori: Carlson, SE and Werkman, SH

Unde a fost publicat: Lipids 31(1)

An: 1996

Produs: Formula cu 0,2% DHA

Număr subiecți: 59 prematuri

Concluzie: Administrarea de DHA în primele 2 luni de la naștere favorizează dezvoltarea mentală și crește viteza procesării informațiilor.

COPII

Effect of Supplementation with PUFA and Micronutrients on Learning and Behaviour Problems Associated with Child ADHD

Autori: Sinn, Natalie and Bryan, Janet

Unde a fost publicat: Journal of Developmental and Behavioural Paediatrics

An: 2007

Produs: 400 mg ulei de pește și 100 mg ulei de primulă

Număr subiecți: 132 copii, între 7-12 ani, cu scor > 2SD

Concluzie: Tratamentul cu PUFA are rezultate bune pentru problemele cauzate de ADHD – lipsa atenției, hiperactivitate

Effect of daily CLO and Multivitamin Mineral Supplement with Selenium on Upper Respiratory Tract Pediatric Visits by Young, Inner-City, Latino Children: Randomized Pediatric Sites

Intake Working Group

Autori: Linday, Linda et al

Unde a fost publicat: Annals of Otology, Rhinology and Laryngology

An: 2004

Produs: ½ tabletă de multivitamine + 5 ml CLO cu aromă de lămâi

Număr subiecți: 94 copii între 6 luni – 5 ani

Concluzie: Administrarea de CLO și multivitamine au condus la mai puține răceli în lunile de iarnă.

Lemon-Flavoured Cod Liver Oil and Multivitamin Mineral Supplement for the Secondary Prevention of Otitis Media in Young Children: Pilot Research

Intake Working Group

Autori: Linday, Linda et al

Unde a fost publicat: Annals of Otology, Rhinology and Laryngology

An: 2002

Produs: ½ tabletă de multivitamine + 5 ml CLO cu aromă de lămâie

Număr subiecți: 8 copii între 1-10 ani cu OM recurentă

Concluzie: CLO și multivitaminele au condus la mai puține zile de tratament cu antibiotic comparativ cu anul precedent și prevenit apariția unor noi infecții la 5 din 7 copii.

ADULȚI

Cod Liver Oil, other dietary supplements and survival among cancer patients with solid tumours

Intake Working Group

Autori: Skeie, Guri et al

Unde a fost publicat: Wiley InterScience

An: 2009

Produs: CLO

Număr subiecți: Pacienți cu cancer inclusiv 2,997 pacienți cu tumori solide sau cancer pulmonar

Concluzie: Administrarea de CLO pe un an întreg a fost asociată cu risc scăzut de deces la pacienții cu tumori solide și cancer pulmonar.

Cognitive performance among the elderly and dietary fish intake – the Hordaland Health Study Intake Working Group

Autori: Nurk, Eha et al

Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition

An: 2007

Produs: Pește

Număr subiecți: 2031 subiecți, 70-74 ani

Concluzie: O dietă bogată în pește / produse pe bază de pește este asociată cu o mai bună performanță cognitivă, la o doză zil

Omega-3 PUFA, inflammation and inflammatory diseases

Intake Working Group

Autori: Calder, PC

Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition

An: 2006

Produs: 2,5 g EPA + DHA / zi

Număr subiecți: Evaluare 18 studii clinice, pacienți cu artrită reumatoidă

Concluzie: Aportul zilnic de Omega-3 reduce durerea, umflăturile, amorțirea articulațiilor. Tratamentul trebuie urmat cel puțin 3 luni.

Efficacy of n-3 PUFA after myocardial infarction: results of GISSI-Prevenzione Trial

Intake Working Group

Autori: Marchioli, Roberto et al

Unde a fost publicat: Lipids, vol. 36

An: 2001

Produs: 1 g / zi PUFA

Număr subiecți: 8,493 pacienți cu infarct miocardic recent (3 luni)

Concluzie: Spre deosebire de orientarea clasică “colesterol-inimă”, studiul GISSI demonstrează că n-3 PUFA (fără să ia in calcul efectul de reducere a colesterolului) este un tratament relevant pentru prevenția infarctului miocardic secundar. Practic, se pot salva 5,7 vieți la 1,000 de pacienți.

A long term Seal and Cod Liver Oil Supplementation in Hypercholesterolemic Subjects

Intake Working Group

Autori: Bronx, Jan et al

Unde a fost publicat: Lipids, vol. 36(1)

An: 2001

Produs: Sea Oil (SO) vs. CLO

Număr subiecți: 120 subiecți cu hipercolestero-lemie

Concluzie: Suplimentarea dietei cu SO a crescut nivelul EPA mai mult decât CLO. După 10 luni de tratament (cu ambele preparate) nu a mai avut loc nici o creștere în nivelul serului acizilor grași iar o perioadă de wash-out de 4 luni a avut un efect modest asupra acestui nivel. 

Long-term effects o dietary marine Omega-3 fatty acids upon plasma and cellular lipids, platelet function and eicosanoid formation in humans

Intake Working Group

Autori: Schacky, C. von et al

Unde a fost publicat: J Clin Invest

An: 1985

Produs: 10-40 ml of CLO

Număr subiecți: 6 subiecți sănătoși

Concluzie: Administrarea de CLO a avut efect pozitiv asupra multor factori de risc cum ar fi reducerea trigliceridelor.