Suplimentul/medicamentul tău de Omega-3 are 1g de DHA și EPA? Verifică eticheta cu atenție!

În ultima vreme, se discută din ce în ce mai mult despre importanța acizilor grași polinesaturați esențiali Omega-3 în prevenția și tratarea multor afecțiuni, de la boli cardiovasculare, diabet, obezitate, până la infecții respiratorii, rahitism etc. Doza zilnică de 1g / zi este cunoscută și de către specialiști (doctori, farmaciști) dar și de către pacienți.

Însă nu mulți realizează faptul că, deși produsul respectiv (capsule sau variantă lichidă) are 1g sau mai mult de ulei de pește / acizi grași Omega-3, cantitatea de DHA și EPA – cei mai importanți acizi grași Omega-3, este mult mai mică.

De ce se întâmplă acest lucru?
Nu toate sursele naturale conțin o cantitate mare de DHA și EPA, de ex., uleiul de rechin, uleiul de krill, uleiul de pește în general. Prin urmare este foarte costisitor pentru producție. Surse concentrate de DHA și EPA sunt peștii grași de apă sărată: de ex. ficatul de cod are unul dintre cele mai ridicate niveluri de DHA și EPA.

Ce cantitate optimă este necesară pentru a se obține efecte terapeutice?
Conform legislației europene în vigoare, efectul terapeutic se obține pornind de la minimum de 250 mg DHA și 250 mg EPA / doza zilnică recomandată.

Însă studiile clinice menționează 1 g de DHA și EPA, sau chiar mai mult. De ex., AHA (American Heart Association) recomandă combinația DHA+EPA de 1 g/ zi la toți pacienții cu boli coronariene – pe perioade îndelungate (1-5 ani). Pentru pacienții cu hipertrigliceridemie se poate merge până la 4 g zi. La gravide, doza zilnică din studiul clinic a fost de 2 g/zi, etc.

De ce sunt acești 2 acizi grași esențiali cei mai importanți?
DHA (acidul docosahexaenoic) și EPA (acidul eicosapentaenoic) au rezultate excepționale pentru sănătate demonstrate în studii clinice documentate științific. Cantități mari de DHA se regăsesc în creier (unde reprezintă peste 40% din totalul acizilor grași), la nivelul retinei (unde reprezintă 60-80% din totalul acizilor grași din structura fotoreceptorilor retinieni), prin urmare un aport constant este vital pentru buna lor funcționare. EPA are beneficii majore pentru buna funcționarea sistemului cardiovascular precum și un rol mare în procesele inflamatoare.

Din nou la etichetă
Un ultim aspect când verificăm eticheta: care este doza pe care se prezintă cantitățile? La unele produse se prezintă cantitățile pe 3 capsule (!), altele pe 1 capsulă, pe 10 ml (în cazul formelor lichide) sau 5 ml etc.

În concluzie, sfatul nostru este să verificați cu mare atenție eticheta și să cereți informații despre cantitatea și calitatea acizilor grași polinesaturați esențiali DHA și EPA. Și, dacă luați în prezent suplimente alimentare/ medicamente pe bază de Omega-3, vă invităm să ne scrieți ce cantitate de DHA și EPA conțin / pe câte capsule sau ml! Mulțumim!

Möller’s România

14 Comments

 1. mihaela draghici on octombrie 23, 2019 at 8:27 pm

  Buna ziua! Daca spuneti ca este recomandata o doza de 500 mg DHA si 500 mg EPA, de ce se prescriu numai 2 pestisori gumati Moellers/ zi, atat pt adulti cat si pt copii? Cantitatea de DHA este de numai 280 mg si EPA de 56 mg/ 2 pestisori. Pot da mai multi copilului meu de 8 ani? Multumesc!

  • mollers on octombrie 24, 2019 at 11:03 am

   Buna ziua,

   Autoritatea europeana care reglementeaza suplimentele alimentare in Europa (EFSA) considera ca efectele benefice se obtin de la min. 250 mg / zi DHA si min. 250 mg / zi EPA -> intrucit se considera ca o dieta normala include si peste / acizi grasi Omega-3 din alimentatie.

   Cum este foarte greu ca din dieta noastra sa includem peste gras salbatic de 3-5 / ori pe saptamina, suplimentarea adecvata este necesara.

   Pt copilul de 8 ani noi recomandam cu caldura varianta lichida – ulei de ficat de cod, pe doar 5 ml gasim 600 mg DHA si 400 mg EPA. Daca ii dati mai mult (10 ml/ zi), obtineti 1200 mg DHA si 800 mg EPA pe zi.

   Varianta de pestisori este pentru vacante / cure de intretinere / pauza de la varianta lichida, intrucit fizic nu se pot produce pestisori cu o concentratie mai mare de EPA si DHA.

   Nu recomandam mai multi pestisori pe zi intrucit pot avea efect laxativ.

   Va mai asteptam cu intrebari.
   Toate bune,
   echipa Moller’s Romania

 2. Sergiu on iunie 1, 2018 at 7:31 pm

  Buna seara ! Am procurat si eu un produs ( Acive Marine omega3 self omninutrition )produs Suedez . l-am procurat pentru profilaxie , nu ca as avea ceva probleme, intrebare e , daca e ok sal consum fara prescriprie medicala , descriere : 1000 mg FISH OIL EPA/DHA ESSENTIAL FATTY ACID (EFAs) Dietary supplement asa e scris pe eticheta plus date despre EPA 540 mg DHA 360 mg per 3 cps . Si mai este indicat omega 3 fish oil (18/12) 3000 mg . Doza zilnica e de 3 capsule , MS FRUMOS

  • mollers on iunie 3, 2018 at 9:41 am

   Buna ziua,

   Da – produsul are o concentratie buna (chiar daca pe 3 caps doar). Il puteti lua fara probleme preventiv, fiind supliment alimentar nu va trebuie prescriptie medicala (reteta).

   Ajuta functia cardiovasculara, regleaza colesterolul si trigliceridele, ajuta in dieta etc.

   Dupa ce il terminati va putem recomanda si Moller’s Omegacore: https://www.mollers.ro/produse-mollers/mollers-omegacore-60-capsule-moi/

   Are 480 mg DHA si 640 mg EPA pe doar 2 capsule (1 dimineata / 1 seara).

   Va mai asteptam cu intrebari!
   Toate bune,
   Echipa Moller’s Romania

 3. AnaMaria on ianuarie 3, 2018 at 5:49 pm

  Buna seara. Am cumparat pentru prima data capsule cu Omega 3 ( EPA 561,6 mg, DHA 421,2mg, / 2 capsule a 500 mg fiecare). Mentionez ca am tiroida Hashimoto si iau tratament de 5 ani, si am si psoriazis de un an. Mi-am facut analizele si colesterolul total a fost 191.

  • mollers on ianuarie 4, 2018 at 7:29 am

   Buna ziua,
   Suplimentul ales de dvs. are o concentratie buna de EPA si DHA, mergeti fara probleme cu acest tratament.

   Pentru asocierea cu alte tratamente pentru afectiunile dvs. cel mai bine este sa verificati cu medicul dvs. curant.

   Va mai asteptam cu intrebari.
   Toate bune
   Moller’s Romania

 4. IORDACHE Alex on februarie 11, 2017 at 10:03 am

  Buna ziua.

  Momentan am un produs Solgar cu 360 EPA si 240 DHA. I-au doar una pe zi dar pe cuite scrie 4 pe zi ceea ce mi se pare mult. Le i-au pentru stres, anxietate, concentrare mai bună iar efectele se simt. Este bine doar una pe zi? Trebuie sa fac pauză dupa un timp? Doza de 600mg total este prea mare?

  Multumesc si aștept raspunsul dvs

  • mollers on februarie 11, 2017 at 10:37 am

   Buna ziua,

   Concentrația de 360 mg EPA si 240 mg DHA este bună, însă vă rog să verificați dacă este pe 1 capsulă / sau pe 4 capsule pe zi. Așteptăm răspunsul dvs.

   Toate bune,
   Echipa Moller’s Romania

   • IORDACHE Alex on februarie 11, 2017 at 10:56 am

    Concentrația este pe 1 capsulă (360/240) iar capsula are in totale 1200mg ulei de peste.

    • mollers on februarie 11, 2017 at 10:58 am

     E bine. Puteți lua în continuare câte 1, 2 caps zi.

     Multă sănătate!

     ps – vă așteptăm să încercați și Moller’s – cu cel mai pur ulei de ficat de cod arctic norvegian!

 5. Maria on iulie 20, 2016 at 9:53 am

  Buna ziua,
  Am procurat pentru prima dată DHA-500/250 EPA și urmăresc reducerea colesterolului și a trigliceridelor. Vă rog frumos să-mi comunicați care este doza zilnică recomandată, la concentratia amintită anterior. Ce efect are asupra glandei tiroide acest supliment pentru că am tiroidă Hașimoto și nodului tiroidieni și iau zilnic Eutirox de 50mg.
  Vă mulțumesc!

  • mollers on iulie 21, 2016 at 7:44 am

   Dragă Maria,

   Mulțumim pentru întrebare. Nu ne dăm seama ce produs ai cumparat, ar trebui să ne dai mai multe informații; DHA – 500 mg, nu? Și EPA 250 mg, nu? Ar trebui să consultați prospectul acelui produs pentru doza zilnică recomandată.

   Concentrația e bună, dar nu știm pe câte capsule? 1-2-3/zi?

   Cu a 2a întrebare, putem să vă spunem doar că produsele noastre Moller’s au un profil de siguranță foarte bun, nu are interacțiuni cu celelalte tratamente. Cel mai bine consultați medicul dvs. curent.

   Dacă mai aveți întrebări, vă stăm la dispoziție.

   Toate bune,
   Echipa Moller’s România

 6. Cristian Enescu on iulie 2, 2015 at 5:20 pm

  Buna seara
  Citind articolul dvs despre acizi grasi esentiali m-am uitat pe un produs(Acutil) care are 250mg DHA SI 40mg EPA recomandandu-se una doua comprimate pe zi.Ce parere aveti
  Multumesc
  Enescu Cristian

  • Mollers on iulie 3, 2015 at 4:27 am

   Buna ziua, multumim pentru comentariu.
   Concentrația de DHA a produsului de care amintiți este foarte bună (250 mg / 1 capsulă, 500 mg / 2 capsule), în plus mai are și Ginko Biloba în compoziție și alte vitamine. În schimb nivelul EPA este mic, doar 40 mg. Acum depinde ce urmăriți: DHA este în principal responsabil cu stimularea activității cerebrale și buna funcționare a creierului, EPA în principal ajută sistemul cardiovascular. Dacă mai aveți întrebări, vă așteptăm comentariile cu drag. O zi bună, echipa Möller’s România

Leave a Comment