Uleiul de ficat de cod – cea mai bună alegere pentru aportul zilnic de vitamina D, încă din copilărie

Una dintre cele mai bune și mai simple modalități prin care părinții pot respecta recomandările cu privire la necesarul zilnic de vitamina D pentru copiii lor, este administrarea uleiului de ficat de cod.

Copiii în creștere, în special cei care nu au o alimentație variată, deseori obțin o cantitate insuficientă de vitamina A și vitamina C. De asemenea, este dificil să se obțină necesarul zilnic de vitamina D doar din alimentație.

Avantajele uleiului de ficat de cod în comparație cu picăturile de vitamina D

Uleiul de ficat de cod are un avantaj major comparativ cu picăturile de vitamina D pentru sugari și copii deoarece, pe lângă vitamina D, uleiul de ficat de cod conține și DHA, acidul gras polinesaturat Omega-3, atât de benefic pentru sănătatea creierului și a ochilor.

Un alt punct forte al uleiului de ficat de cod este conținutul de vitamina A. Așa cum contribuie la menținerea vederii normale, această vitamină este importantă și pentru o piele sănătoasă.

Ce cantitate de ulei de ficat de cod este necesară aportului zilnic al copiilor?

În Norvegia, unde se produce uleiul de ficat de cod Möller’s (și este administrat bebelușilor și copiilor de sute de ani), sfatul medicilor este de a administra sugarilor o jumătate din doza zilnică de 5 ml, crescând treptat doza la 5 ml până la vârsta de 6 luni. 5 ml de Möller’s ulei de ficat de cod acoperă necesarul zilnic de vitamina D, care este de 10 μg (400 UI) pe zi. Pentru copii mai mari de 11 ani, doza zilnică este de 10 ml/zi.

Vitamina D joacă un rol important pentru copii deoarece aceștia sunt într-un proces activ de dezvoltare a oaselor și a dinților, componente ce au la bază calciul. Vitamina D este esențială pentru organism deoarece ajută la absorbția calciului din alimente, contribuind la menținerea funcției musculare normale.

Administrarea zilnică de ulei de ficat de cod încă din perioada copilăriei va asigura un necesar adecvat de vitamina D și de acizi grași polinesaturați Omega-3 pe durata întregii vieți.

Atenția trebuie sporită atunci când copiilor le sunt administrate mai multe vitamine deoarece suplimente diferite pot avea aceeași compoziție. Trebuie să vă asigurați că nu oferiți copiilor o cantitate prea mare din aceleași vitamine, în același timp. De exemplu, dacă administrați ulei de ficat de cod, nu este necesară și administrarea de picături de vitamina D deoarece uleiul conține, de asemenea, vitaminele D și A!

Möller’s România

Leave a Comment