Deficiența de vitamina D – ți s-ar putea întâmpla și ție?

În emisfera nordică, multe persoane suferă de deficit de vitamina D, iar simptomele sunt greu de recunoscut. Semnele unui nivel deficitar de vitamina D sunt adesea difuze; ele includ oboseala, lipsa generală a energiei și afecțiuni musco-scheletice. În timpul iernii, mulți oameni experimentează aceste simptome fără să știe că le pot preveni cu un aport zilnic de vitamina D.

Deficitul de vitamina D poate duce la osteoporoză

Un nivel suficient de vitamina D este esențial pentru un organism sănătos. Vitamina D contribuie la menținerea sănătății intestinale, astfel încât corpul să poată absorbi calciul pe care îl ingerați. Fără un aport adecvat de vitamina D și calciu, oasele și dinții se vor deteriora. Nu există niciun motiv să așteptați până la bătrânețe prevenirea osteoporozei. Corpul trebuie susținut încă din copilărie cu o dietă adecvată.

Semne și simptome ale deficitului de vitamina D

După cum am menționat mai sus, simptomele deficitului de vitamina D sunt adesea difuze. Singura modalitate de a detecta o deficiență de vitamina D este prin efectuarea unei analize de sânge. Poate că acesta este un subiect pe care ar trebui sa-l abordați la următoarea întâlnire cu medicul dumneavoastră.

Cu toate acestea, este destul de ușor să vă recăpătați nivelul optim de vitamina D. În primul rând, trebuie să consumați alimente bogate în vitamina D. Deoarece aceste alimente se găsesc într-un număr restrâns, ele ar trebui să fie ușor de reținut: peștele gras (hering, macrou, somon, cod, păstrăv și sardine) sunt cele mai bune surse, urmate de gălbenușul de ou și icre. Margarina și laptele conțin adaos de vitamina D, dar nu sunt la fel de eficiente ca peștele și uleiul de ficat de cod.

Următoarele alimente acoperă necesarul zilnic de 10 μg (400UI) vitamina D:
200 g de pește gras
sau
4 ouă fierte
sau
1 linguriță de Ulei de ficat de cod Möller’s

Soarele este darul naturii

Un lucru important pe care îl puteți face este să vă bucurați de soare. Corpurile noastre sunt construite în așa fel încât pielea să producă vitamina D atunci când este expusă la lumina soarelui. Această formă de vitamina D nu funcționează în intestine, dar este activată la nivelul rinichilor și al ficatului. Pentru ca riscul de deficit de vitamina D să fie minimizat, o persoană ar trebui să stea la soare timp de cinci până la douăzeci de minute pe zi. Dar rețineți că, deși soarele este vital pentru noi, expunerea excesivă este în continuare dăunătoare sănătății. Așadar, bucurați-vă de soare cu moderație și amintiți-vă întotdeauna să utilizați protecție solară cu un SPF ridicat dacă sunteți expus pentru perioade mai lungi de timp.

Deficitul de vitamina D – o problemă climatică

“Ușor de spus, greu de făcut” pe perioada iernii, s-ar putea să credeți. Motivul principal pentru care majoritatea oamenilor din emisfera nordică prezintă simptome ale deficitului de vitamina D este datorat iernilor care se întind pe perioade îndelungate de timp. Din octombrie până în martie, soarele nu este suficient de puternic pentru a activa producția de vitamina D în piele. Starea se agravează pentru cei care petrec puțin timp afară și au o expunere limitată la lumina soarelui.

Cum să evitați cu ușurință deficitul de vitamina D

Pe lângă expunerea la lumina soarelui atât cât este posibil, recomandăm consumul de suplimente cu vitamina D. În 10 ml de ulei de ficat de cod Möller’s regăsim 20 μg de vitamina D (800 UI).

* Suplimentele nu înlocuiesc o dietă sănătoasă

Posted in

Möller’s România

Leave a Comment