Crește imunitatea. Menține sănătatea.

Sistemul imunitar este un ansamblu de interacţiuni complexe care implică diferite organe, structuri şi substanţe. Dar de ce unele persoane se îmbolnăvesc mai des decât altele? Cum funcționează sistemul imunitar și cum îl puteți menține în echilibru?

Ce este un sistem imunitar?

Principala funcție a sistemului imunitar este să atace microorganismele patogene și să protejeze organismul de boli. „Microorganism” este un substantiv colectiv pentru bacterii, virusuri și ciuperci.

Atunci când cineva are o boală autoimună, sistemul imunitar poate ataca celulele sănătoase ale corpului și le poate distruge. Acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece celulele își schimbă caracterul, iar sistemul imunitar atacă tot ceea ce percepe ca fiind patogen.

Sistemul imunitar are 2 funcții principale:

• De a proteja corpul de microorganismele patogene;
• De a elimina celulele și țesuturile deteriorate și moarte;

Pielea face parte din sistemul imunitar extern. Aceasta are rolul de a menține corpurile străine la distanță, fiind impermeabilă și rezistentă la apă. Dacă aveți zgârieturi și răni, bacteriile v-ar putea pătrunde în piele.

Cu ajutorul membranelor mucoase localizate în gât, plămâni și nas, corpul reușește să elimine microorganismele existente în căile respiratorii, tușind. Acidul stomacal reduce numărul de microorganisme pe care le ingerăm prin alimente și băuturi, iar lichidele corporale precum lacrimile, uleiul din glandele sebacee și saliva conțin enzime antibacteriene care pot reduce riscul de infecții.

Cum să aveți un sistem imunitar bun și inteligent

Pentru a avea un sistem imunitar bun, trebuie să aveți și un așa-numit sistem imunitar inteligent. Un sistem imunitar inteligent găsește echilibrul necesar pentru a împiedica atacarea organismului.

Majoritatea oamenilor au un sistem imunitar echilibrat, dar din când în când puteți trece printr-o perioadă în care sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit. La bază ar putea fi mai multe motive, cum ar fi o perioadă de privare de somn sau o perioadă stresantă, ambele putând afecta negativ sistemul dumneavoastră imunitar. Pentru a evita îmbolnăvirea ca urmare a unui sistem imunitar slăbit, trebuie să fiți precauți. Asigurați-vă că dormiți suficient, mergeți la culcare puțin mai devreme dacă va treziți dimineața sau aveți probleme cu somnul. Dacă sunteți stresat, trebuie să analizați într-o perioadă de timp care este sursa stresului. Puteți face ceva pentru a evita stresul? Solicitați ajutorul altor persoane dacă simțiți nevoia.

Corpul trebuie să beneficieze de exerciții fizice zilnice și de aer curat, mai ales în perioadele stresante. Indiferent dacă mergeți la sală sau la o plimbare în aer liber, acordați timp pentru propria persoană și faceți câteva exerciții fizice.

O igienă bună (dar nu exagerată) este un factor esențial. Multe bacterii sunt de fapt bune pentru sănătate. În mod ironic, dacă vă îmbolnăviți puteți rămâne sănătos pe viitor. De asemenea, sistemul imunitar beneficiază de răceli, permițându-i să fie mai bine pregătit data viitoare la apariția bolilor.

Ce puteți consuma pentru a vă îmbunătăți sistemul imunitar?

Există o mulțime de alimente și suplimente pe care le puteți lua pentru a vă stimula sau menține sistemul imunitar. Concentrați-vă asupra produselor care conțin o mulțime de antioxidanți, vitamine și minerale. Exemple pot fi: fructele, legumele, nucile și condimentele.

Alimentele specifice care aduc beneficii sistemului imunitar sunt: portocale, prune, macrou, iaurt, coacăze negre, nuci din Brazilia, ulei de canola, ciocolată neagră și produse care conțin Omega-3, cum ar fi uleiul de ficat de cod. Vitamina D găsită în uleiul de ficat de cod contribuie la menținerea funcției normale a sistemului imunitar.

Ce trebuie evitat?

Există câteva lucruri pe care ar trebui să le evitați dacă doriți un sistem imunitar care funcționează bine. Pe lângă stres și privarea de somn, fumatul poate afecta considerabil sistemul imunitar. O dietă săracă în vitamine dar cu mult zahăr, poate fi, de asemenea, un factor care contribuie la degradarea stării de sănătate.

Dacă mențineți un stil de viață sănătos, echilibrat, sistemul dumneavoastră imunitar va rămâne puternic și vă va ajuta să luptați împotriva bolilor.

Posted in

Möller’s România

Leave a Comment