Un sistem imunitar puternic

Un nou capitol începe în viața noastră atunci când copilul se duce pentru prima data la grădiniță sau la creșă. Un capitol despre tuse, răceli și gripă! Iată câteva sfaturi pentru a menține un sistem imunitar puternic!

Primul an de creșă este un an în care te poți aștepta ca copilul tău să se îmbolnăvească frecvent. Creșa este un teren de reproducție pentru infecții, iar membrii familiei vor fi și ei afectați. Unul câte unul. Dar sunt și vești bune. Deoarece ori de câte ori aveți o boală infecțioasă, sistemul imunitar produce mai mulți anticorpi și devine mai puternic și mai bun la combaterea bolilor.

Pentru nou-născuți, este o poveste diferită. După cum explică profesorul Arne Spurkland, expert în sistemul imunitar:

„Nou-născuții nu produc în sine niciun anticorp. Înainte de a se naște, bebelușii au primit anticorpi lgG și, prin alăptare, primesc anticorpi lgA – de la mama lor. Acest lucru protejează copiii pentru primele șase luni de viață, până când încep să-și facă anticorpi”.

După șase luni, bebelușii și copiii se bazează pe răspunsul imun natural al corpului lor pentru a lupta împotriva infecției. Atunci când corpul are un răspuns imun, unele dintre celulele care au fost stimulate de acest proces vor rămâne și vor produce anticorpi. Aceasta înseamnă că data viitoare când corpul va întâlni același microb, acesta are deja anticorpi și va începe să producă mai mulți rapid, pentru a opri mai eficient infecția.

Deci trebuie să fim bolnavi uneori pentru a rămâne sănătoși în viitor. Dar suntem de acord că ar fi frumos dacă am putea evita tot timpul să fim bolnavi. Ce putem face pentru a ajuta sistemul imunitar?

  • Vitamina D

Studiile arată că vitamina D ajută sistemul imunitar să-și mențină funcția normală.

  • Faceți din spălarea mâinilor o activitate distractivă

Asigurați-vă că toți membrii familiei se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde pentru a preveni răspândirea germenilor. Un truc bun pentru copii este să-i determinăm să cânte o melodie în timp ce se spală pe mâini. După ce au terminat, vor ști că și-au spălat mâinile timp de 20 de secunde. Copiii pot folosi această metodă oriunde – la școală, la casa unui prieten sau în toalete publice.

  • De cinci ori pe zi

Încercați să consumați cinci porții de fructe și legume în fiecare zi, deoarece acesta este un mod ușor de a crește aportul de vitamine. Vitaminele A, C, D și și complexul de vitamine B ajută sistemul imunitar să funcționeze. Și cu cât sunt mai variate fructele și legumele pe care le consumați, cu atât mai bine.

  • Să ne și murdărim uneori

Amintiți-vă că de fiecare dată când ne infectăm, sistemul imunitar produce mai mulți anticorpi și devine mai bun la combaterea bolilor. Deci să nu ne ferim să ne lăsăm copiii să joace cu noroi și să intre în  contact cu animalele cât mai devreme.

Posted in

Möller’s România

Leave a Comment